2012. július 20., péntek

cikk

részlet:

"E. L. James mamipornója – az elnevezés a fő célközönségre, a középkorú nőkre utal –, azÖtven árnyalat-trilógia az év legjobban fogyó könyve, de többen arról is beszélnek, hogy történelmet fog írni, ha így megy tovább az értékesítése. A hét elején jelentette be az amerikai kiadója, hogy megvásárolták a húszmilliomodik kötetet. A sztori egy irodalom szakos egyetemi hallgató, Anastasia Steele és egy fiatal vállalkozó, Christian Grey szenvedélyes viszonyáról szól. A bestseller jelenség lett, Bret Easton Ellis forgatókönyvet írt volna belőle, a szexshopok forgalma élénkült, a Time beválasztotta a szerzőt a világ száz legbefolyásosabb embere közé. Ugyanakkor sok kritika is éri: több amerikai könyvtárban is levették a polcokról, mert pornográfnak találták, például Floridában.
Az Ötven árnyalat-trilógián való megütközések azonban sehol sincsenek ahhoz, amit Bret Easton Ellis kapott az Amerikai psycho megjelenésekor. Az amerikai kiadó egyes munkatársait már a megjelenés (1991) előtt felháborította a könyv erőszakossága, és néhány részletét kiszivárogtatták a sajtónak, ahol aztán megjelentek az első kritikák, hogy Ellis túlzásba esett, és az erőszakos jelenetek túl valóságosra sikerültek. Feminista aktivisták még 1990 decemberében levelet intéztek a Knopf elnökéhez, elítélve azt, hogy a kiadó az anyagi haszonszerzés szándékával vállalkozott az Amerikai psycho kiadására, ami tobzódik az általában a nők ellen elkövetett erőszakban, és a feminista törekvések egyértelmű figyelmen kívül hagyásával vádolták a kiadót és a szerzőt is, a könyvet a nők szenvedésének piacra dobásaként, a nőgyűlölet kapitalista kiaknázásának legújabb megnyilvánulásaként értelmezték. Ennek megfelelően több nőszervezet nem pusztán a regény, hanem a kiadó elleni bojkottra szólította fel tagjait."


Már nem azért, de A szürke ötven árnyalatának és az Amerikai Psycho-nak semmi köze egymáshoz. Értem, hogy mit akarnak belőle kihozni, elolvastam én is, de míg az előbbiben egy teljesen hibásan leírt BDSM, romantikus kapcsolatról van szó, közös megegyezés alapján (szal hol van nőgyűlölet? max magát utálja), addig a másikban egy elmebeteg gyilkolászik. Meg egyáltalán a két regényt egy cikkben említeni..ijjjj. Egyébként meg A szürke ötven árnyalatának a legkisebb problémája az, hogy elverik a csak seggét (és mellesleg az meg akarja is).

6 megjegyzés:

  1. Nem, nem akarja. Egyáltalán nem akarja, ő nincs benne a BDSM-ben, ő nem akarja. Csak belemegy, mert Christian ezt akarja. Ő MAGA nem akarja, hogy elverjék.

    És ezért veszélyes. Mert EZ nem közös megegyezés, ha azért van benne, mert Christian akarja - mert utána zokog, és RETTEG attól, hogy Christian megint megveri. Ez nem BDSM. Ez erőszak.

    És éppen ezért van benne nőgyűlölet, mert Christian semmibe veszi a csajt. Egy egészséges Dom/sub kapcsolatban ez nem így működik. Csak egy szexjátéknak tekinti, mint a többi, egyéb játékát. És teljesen átveszi az irányítást az élete felett.

    Van itt nőgyűlölet. És ez nem közös megegyezés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oké, akkor tényleg el kéne olvasnom a könyvet :D csak fura nekem, hogy egy nő írta, és nőgyűlölet? Valahogy ez a kettő nem fér meg nálam egymás mellett; de ezek szerint mégis előfordul. De Ana mégis beleegyezik ezekbe, szóval fura. Vagy ennyire hülye vagy ennyire kicsi az önbecsülése

      Törlés
    2. Én se olvastam el, csak végigolvastam a recapot.

      Ó, és nagyon durva nők között is a nőgyűlölet, még ha nem is tudatos. Anát nagyon végig úgy ábrázolja, h semmit sem ér Christian nélkül. Mondjuk nem csoda, ugyanis ez Meyernél is megnyilvánul, Bella karakterizációjában - pontosabban annak hiányában. Attól, hogy nő írt történetet, attól még durván tele lehet nőgyűlölettel.

      És ez sajnos a való életben is előfordul - adott egy karizmatikus, erőszakos, vonzó pasi, aki az ujja köré teker egy naivát, és máris belemegy a nő bármibe csak hogy örömet okozzon neki, hogy mellette maradhasson, önmaga vágyait elnyomja. Reméli, hogy megjavíthatja a férfit, de éppen ezért belekavarodik az erőszak körforgásába. (Ismerek ilyen nőt élőben is, aki erőszakos férfi mellett ragadt. Előfordul. Sajnos.)

      A szürke ötven árnyalatában ez is olyan, ami nagyon kiakaszt - tökéletes, sokkoló dokumentációja lehetne az erőszakos, manipulatív párkapcsolatoknak - ha nem úgy ábrázolná, hogy ez jól van így, ahogy van.

      Törlés
    3. de nekem ez a karakter teljesen úgy tűnik, mintha az írónő saját magát írná bele, egy Mary Sue a saját vágyaival, szóval én ezt a részét nem értem. Értem, hogy nők is gyűlölhetnek nőket, de nekem ez inkább arról szól, hogy sokkal könnyebb átadni a kontrollt, aztán pedig mást hibáztatni érte. De ez csak az én véleményem. Igen, tökéletes pszicho-thriller lehetne belőle, ha az lett volna a célja és úgy is lett volna megírva :P De ez már nyilván a mi lett volna ha-kategóriába tartozik :P

      Törlés
    4. Őszintén, fogalmam sincs mi járt EL James fejében. Vajon egy világklasszis troll? Fogalmam sincs hogy írhatta meg úgy, hogy azt higgye ez így jó ahogy van - de Meyer is megírta Edward és Bella rémtörténetét, szóval innentől már nem tudom.

      Ana karakterileg egy naiva, aki elhiszi, hogy megváltoztathat egy erőszakos férfit. Én nem érzem azt, hogy átadja a kontrollt és mást hibáztat érte (hiszen a BDSM-szexjeleneteknél ott benne van a játékban - érthető módon az akasztja ki, amikor Christian a kontrollt kiterjeszti a mindennapi életre is). Ana egy kis hülye, érzelmileg nem teljesen érett, ahogy erre Jennifer is elég sokat rámutat a recapban.

      Engem már nem is a szar írás zavar. Elég gáz, h kiadták, de amúgy az még vicces is lenne. A gond számomra, hogy idealizálja az erőszakos párkapcsolatokat.
      És ez az igazi gond. Hogy annyian elhiszik, hogy ez jó és helyes. Hogy a BDSM erről szól.

      Törlés