2012. október 2., kedd

9. fejezet: Visszatértem, akár egy titokzatos pörsenés


Figyelmeztezés: Szex! Szóval szexszel kapcsolatos nyelvezet, stb. Ugye meglepődtetek?

Néhány szónál csillag van, magyarázat a bejegyzés végén.




A szürke ötven árnyalata, kilencedik fejezet avagy Visszatértem, akár egy titokzatos pörsenés




Az előző rész tartalmából:

                                                                              A franc

Ana Christian ágyában, Christian mellett ébred.

Csodálatos májusi reggel van, s Seattle a lábam előtt terül el. Micsoda kilátás! Christian Grey mélyen alszik mellettem. Micsoda kilátás! *

Kattints ide. (Hangszórót bekapcs - a ford.)

Christian még álmában is szép. Ana úgy gondolja, hogy így fiatalabbnak néz ki. Arra gondolok, hogy „fiatalabb, mint 27?”. Emlékszem én is, mikor a 27 ősöregnek tűnt, Ana. Ezután arra gondol, hogy a férfi hasonlít egy kisgyerekre, szóval. Tudjátok. Folytassuk a hasonlatokat, amiket eddig is szerettem. Ana nagyon élvezi, hogy Christian alszik, mert „nem kell a miatt aggódnom, mit mondok, ő mit mond, mit tervez, és főként, mit tervez velem.” Most már értem a kisgyerekes hasonlatát, mert én is ezt érzem, mikor a gyerekeim alszanak. Csak én nem beszélek erről ennyit. Sőt mi több, csendben vagyok, mert nehéz hangoskodni, miközben egy üveg White Zin-t nyomatsz.

Egész nap elnézném, de hajt a szükség a fürdőszobába. Kicsusszanok az ágyból, a padlón megtalálom a fehér ingét, és belebújok. Belépek egy ajtón, abban a hitben, hogy a fürdőszobába vezet, de egy jókora beépített szekrényben találom magam. Akkora, mint az én hálószobám. Drága öltönyök, ingek, cipők és nyakkendők végtelen sora. Hogy lehet bárkinek szüksége ennyi ruhára? Ejnye! Bár Kate ruhatára felveszi vele a versenyt. Kate! Jaj, ne! Egész este eszembe sem jutott, pedig SMS-t kellett volna küldenem neki. A fenébe. Bajban vagyok.

                                Szeretném azt mondani, hogy Ana belepisilt a szekrényébe. Szeretném azt mondani

Bírom, ahogy Ana ítélkező mechanizmusa abban a pillanatban beindul, ahogy a lába földet ér. Olyan, mint egy Terminátor, csak ő rosszallóan cicceg, ahelyett, hogy lézersugarakat lődözne. Bármikor, amikor lehetősége adódik, mondd valami negatívat Kate-ről. Több ruhája van, mint egy milliárdosnak! Ez azt jelenti, hogy gonosz! Tudod, talán Christiannak még több ruhája lenne, ha nem költene olyan sok pénzt emberrablásos szex felszerelésre. Csak egy gondolat.

Ajkát biggyesztve néz rám, és toporzékol. Tehát lefeküdtél vele, odaadtad neki a szüzességedet, egy olyan férfinak, aki nem szeret. Sőt, igen fura elképzelései vannak veled kapcsolatban, amolyan szexrabszolgát akar csinálni belőled!
ELMENT AZ ESZED? Most már kiabál.

(itt arról beszél, hogy nem szereti azt a terminológiát, hogy a nő „adja”, a férfi meg „elveszi” a szüzességet, nem magát a könyvet kritizálja – a ford.)

Eközben Ana elkezdi felfogni, mi is történt az elmúlt 24 órában, de aztán feladja, és a hajára kezd el panaszkodni. Hajgumi után kezd el keresgélni, és talál három sms-t is Kate-től, mindegyik a hollétéről érdeklődik. Kate hogy nem ismeri a pasinál alvás koncepcióját? Hány évesek is, 21-22?

Emlékeztek a panaszaimra, hogy Ana mindig, mikor a szexre gondol, utána azonnal a gyerekességére asszociál? Ana azon siránkozik, hogy a „most keféltem” frizura nem áll jól neki, ezért felfogja a haját… várjátok ki… két copfba. Mire gondol? „Ez az! Minél kislányosabbnak tűnök, annál inkább biztonságban lehetek kékszakálltól.” Azt kell mondanom, hogy ez a mondat és karakterének megmozdulásai, bebizonyítják, hogy Ana szexuálisan éretlen és képtelen szembenézni saját vágyaival olyan módon, amely lehetővé tenné, hogy beleegyezzen egy Christian-féle kapcsolatba. Már Christian szexualitásának áldozatának érzi magát, a férfinek Kékszakáll szerepét osztva, mert most már úgy látszik, hogy elhagytuk az Egy tiszta nő hasonlatait. Mint Kékszakáll ártatlan felesége, nincs kibúvó, hogy visszautasítsa.

Tudjátok, melyik film használja fel nagyon jól a Kékszakáll-hasonlatot? Zongoralecke. Ha nem láttátok, menjetek, nézzétek meg.

Szóval, haja két copfban, Christian ingét viselve és max. hangerővel hallgatva zenét az iPodján, táncikál a konyhába és otthon érzi magát, előkészül, hogy süssön egy kis bacont és palacsintát. Gratulál magának, amiért Christian ágyában aludhatott, „bár soha senkit nem enged az ágyába. Elmosolyodom. Küldetés teljesítve. Nagyon is.” Szóval a férfi tisztán elmondta, hogy nem egy hagyományos kapcsolatot akar, ezzel azt mondja, hogy majd ő lesz az, aki megváltoztatja. Odáig elmegy, hogy emlékezteti magát, hogy nem „szeretkezés” volt, hanem (kemény) „baszás”, de úgy dönt, nem vesz erről tudomást. Ez mind egy nyílt kommunikáció nagyon egészséges útját mutatja, nem? Christian ott alszik a hálószobában, azzal a tudattal, hogy letisztázta kapcsolatuk természetét, eközben Ana a ruháit viseli és felnőtteset játszik. Egyébként ez a jelenet játszódik le minden szombat reggel, a valaha létezett összes kollégiumban. A különbség az, hogy ott Christian egy nős irodalomprofesszor, és szexbörtön helyett egy egyszobás lakása van, ahol azért lakik, hogy „átgondolja a dolgokat” és „befejezze a regényét”.

Ana azon gondolkozik, hogy ő egy kívülálló, hogy Christian is egy kívülálló, én meg azon gondolkozom, hogy „a szó, amit keresel, az az embergyűlölő, nem a kívülálló”. Megfordul, és mily’ meglepő! Sose gondoltunk volna erre, Christian Grey ott ül, és már őt nézi egy ideje. Valószínűleg arra gondolva „oké, ennek el kell innen húznia… körülbelül tegnap”.

Ó, és persze nagyon jól néz ki, szóval Ana elpirul. Azt hittem mostanra ez már adott lesz, de hát gondoltam meg kell említenem, hátha rövidtávú memóriazavarotok lenne.

Egy kis csevej után Christian kibontja Ana haját és azt mondja „nem fog megvédeni”. Hát, ez nem… fenyegető. Ana megkérdezi, hogyan kéri a tojást, mire a válasz „alaposan felverve”, mert miközben néhány férfi reggeli merevedéssel kel, Christiannek a reggeli szóviccekre áll fel. Itt következik egy kis oda-vissza flörtölés, de annyira bele van szőve az unalmas és objektív tojás- és baconsütésbe, hogy nem éri meg kigúnyolni se.

- Nagyon fáj? - kérdezi, és ő is leül.
Elpirulok. Miért kell ilyen személyes kérdéseket feltennie?
- Hát, hogy őszinte legyek, nem tudom mihez hasonlítani - csattanok föl. - Részvétet akarsz nyilvánítani? - Ez sziruposan hangzik.

Ana, ahogy megszokhattuk, bunkósággal válaszol egy másik ember aggodalmára. Most komolyan, Ana, olyan pasival akarsz lenni, aki meg se kérdezi, hogy vagy? Főleg, ha dominálni akar és fájdalom-játékok is befigyelnek a jövőben? Vagy jobban preferálnál egy tapintatlan tuskót, aki le se szarná, ha fájdalmaid lennének? Christian annyira tapintatos, hogy azt javasolja, hogy folytassák Ana „kiképzését”, de semmi olyat, ami további fájdalmat okozna ott lent:

- Hát, mivel mindened fáj, gondoltam, rátérhetünk az orális képzésre.
Fuldoklom a teától. Tágra nyílt szemmel és tátott szájjal meredek rá. Finoman megpaskolja a hátamat, és ad még egy kis narancslevet.

Szóval az első dolog, amin dolgozunk, az a nyelési reflex? Ez után megkérdezi, hogy maradna-e még, és megígéri, hogy elviszi a munkahelyére holnap 9-re. Mikor Ana azt mondja, hogy haza kell mennie tiszta ruháért, azt mondja neki, hogy vehetnek neki újakat, és mikor Ana mondja, hogy tényleg jobban szeretne inkább hazamenni, a férfi „szája kemény vonal”. Irányításmániásak vagyunk kicsit? Elhoztad ide helikopterrel, azt mondtad neki, hogy bármikor elmehet. Most mikor Ana inkább úgy van vele, hogy „inkább nem tölteném veled az egész hétvégét, most, hogy először töltöttük együtt az éjszakát”, csalódott benne? Christian, Christian, Christian. Ha látnád Ana belső monológját, távozását egy pozitív dolognak látnád. Így Anának nem jut ideje arra, hogy akaratod ellenére a monogramod a törülközőidbe varrja.

Megint a kaján veszekednek. Minden egyes alkalommal, mikor étel kerül az asztalra, a férfi kényszeríti, hogy mindent megegyen. Gondolom, ezzel valamit sejtetni akar. Vagy az, vagy ez egy olyan barátomra emlékeztet, aki diétán volt, és utána minden barátja unszolta, hogy csak egy sütit egyen már. Kate telefonál, mikor Christian az edényeket pakolja:

- Miért nem írtál tegnap, Ana? - Kate haragos.
- Ne haragudj, elsöpörtek az események.
- Jól vagy?
- Igen, jól vagyok.
- Megtörtént? - Információra vadászik.

Nem igazán vadászik, inkább nyíltan rákérdez, hogy lefeküdtél-e vele. De Ana nem mond semmit, mert nem mondhat, hiszen aláírta a titoktartási szerződést. Ana úgy gondolja, hogy a legegyszerűbb módja, hogy kikerülje a szerződést, ha inkább megkérdezi, hogy beszélhet-e Kate-tel erről, de pusztán a szexuális felvilágosítás témájában. Christian azt mondja, hogy ha kérdése van a szexről, kérdezze őt, de Ana azt gondolja „Nem kérdezhetlek téged. A te előítéletes, torz, átkozottul perverz nézeteidet kapnám válaszul.” Szóval, láthatjuk, ez egy olyan ember, aki teljesen tájékozottan tudja beleegyezését adni.

Bemennek a fürdőbe, hogy együtt fürödjenek, és Christian a fejezetben már második alkalommal szól rá, hogy ne harapdálja a száját. Adjuk ezt is hozzá az ivósjátékhoz, oké? Nem, mikor Ana harapdálja a száját, hanem mikor Christian rászól érte, mert hogy annyira felizgul rá. Megint kapunk arról egy leírást, hogy mennyi vágyat érez „ott lent”. Végül beszállnak a kádba.

Hátrébb húzódik, végigmér. Meztelen vagyok, az ég szerelmére! Bíborvörös vagyok, lesütöm a szemem, a kezemet nézem a hasam előtt, és belemerülnék a habzó, meleg vízbe.

Oké, előző este még tiszta „basszál szájba”, most meg az is sok, hogy meztelenül látja. Most nagyon megreked annál, hogy meztelenek, mintha nem tudná elhinni, hogy mindketten meztelenek, együtt. Azok után, hogy előző este kétszer lefeküdtek és bőséges reggelit szolgált fel neki. De az hihetetlen, hogy mindketten meztelenek egy fürdőkádban? Azon tűnődöm, Ana általában miben fürdik. Nyakig felöltözve? Christian egy mosdókesztyűvel (Tótisznál ez mosdókendő. Gratulálok. – a ford.) masztizza Anát, aztán mikor Ana már közel van, abbahagyja, követelve, hogy fordítson figyelmet a péniszére. Hát nem egy igazi férfi?

- Azt akarom, hogy jó barátok legyetek kedvenc és legbecsesebb testrészemmel. Ez nagyon fontos nekem.
Olyan nagy, és egyre nő. A vége kibukkan a víz alól. Felnézek rá, gonoszul vigyorog. Élvezi a döbbenetet a képemen. Rájövök, hogy bámulom. Nyelek egy nagyot. Ez bennem volt?! Lehetetlen.

Már a képre nézve tudtátok, hogy melyik idézetet fogom használni, mi?

("Köszönjetek a kis barátomnak!" - A sebhelyesarcú -a ford.)


Hé. Ha már azt akarod, hogy jó barátok legyenek, akkor legalább a farkad nevét elárulhatnád. Megköveteli a jómodor.

Ana elkezdi szappanosan kiverni neki, mikor ez történik:

Dugd meg a szám... hmmm. Emlékszem, ahogy a hüvelykujját a számba dugta, és azt akarta, hogy keményen szopjam. A szája most kinyílik, egyre szaporább a légzése. Előrehajolok, rátapasztom az ajkam.
Bizonytalanul szopni kezdem, a nyelvem végigsimítja a csúcsát. A szeme még csukva van.
- Húúú... óóóó. - Erősebben szopom.
Hmm... kemény és puha egyszerre, akár a bársonyba tekert acél, és meglepően ízes. Sós és sima.

És nem szappanos? Csak mert hogy a szappant nem mostad le róla. Nem akarom játszani az agyam, de sok csávótól hallottam már, hogy 1) addig minden szép és jó, mígnem a szappan a húgycsőbe kerül, és 2) ha szopásba megy át, eléggé ajánlatos lemosni a szappant, de hagyjuk. Mivel ez egy fantázia, csak elsiklok felette. Könyörgöm, értjük, hogy Ana milyen ártatlan és elzárt meg minden, de tényleg el kéne azt hinnünk, hogy semmit sem tudott az orális szexről és pusztán abból jutott eszébe a szopás, hogy az előző szexjelenetnél a csávó betette a hüvelykujját a szájába? Mintha, ha Christian nem tette volna, Ana nem tudta volna, mit csináljon egy fasszal szájmagasságban? Nem veszem be. És persze, hogy nagyon profin tolja:

Mmmm... Már a torkomban érzem, aztán újra elől. A nyelvem a csúcson kering. Ő az én saját
Christian Grey ízű nyalókám. Keményebben szopom, egyre mélyebben fogadom be, a nyelvem köröz rajta. Mmmm... Fogalmam sem volt róla, hogy ilyen izgató, gyönyörteli látvány, amint az érzéki vágytól finoman vonaglik.** Belső istennőm most merengue-t jár, némi salsa beütéssel.

Csupán csak a Mmm-ek számára alapozva, amik Ana száját hagyják el, kezd összeállni egy kép a belső istennőjéről, és ezt szeretném veletek megosztani:

                                           Köszönöm, hogy megosztottátok velem ezt a pillanatot. Igazán varázslatos

Ha már borzasztó ízű nyalókákról beszélünk, tudjátok honnan tudtam amúgy is, hogy ez egy Twilight fanfic? Onnan, hogy miközben Christian Grey péniszének melegnek és nem nyalókára emlékeztetőnek kéne lennie, Edward jéghideg és tökéletes farka pont ideillő lenne. Továbbá a vonaglás nem túl finom mozdulat, főleg nem akkor, mikor egy csaj szája a farkadon van. Christian figyelmezeti, ha nem szeretne teli szájat, akkor hagyja abba. Ana úgy dönt, hogy folytatja és ekkor „Még keményebben nyomom számba, és elönt az önbizalom. Kivillantom a fogamat.”

NE.

De úgy tűnik, hogy Christian Grey olyan ritkafajta férfiember, aki szereti, ha a nők a fogukkal érnek a farkához, mert Ana szájába élvez, aki, mint egy profi, le is nyeli. Christian le van nyűgözve, hogy Ana milyen jó az orál szexben. Persze, hogy jó, hiszen ő a Mary Sue-ja hősnője a történetnek.

Arra vágyom, hogy átöleljem... érintsem... de a törülközővel leszorítja a karomat. Kisvártatva elveszek a csókjában. A fejemet fogja, a nyelve felderíti a számat, és elfog az érzés, hogy a háláját fejezi ki - talán - életem első furulyázása miatt.

Arra gondoltál már, hogy csak szereti a saját ondója ízét? Nem láttam, hogy az „ondójáték” ott lett volna a tiltott dolgok között. Miután jól kismárolták magukat, Grey könyörög, hogy mondjon igent a megállapodásukra és Ana azt gondolja „Tényleg ezt akarja.” Hát, tökéletes furulyázást mutatott be. Csodálkozom, hogy nem rohan magángéppel Anával Vegasba és veszi feleségül. Tényleg, nincs még egy ilyen férfi. És ez most nem szarkazmus.

Miután arra kéri Anát, hogy bízzon benne – kérlek, nyilván bízik, ha a vasáruboltos vásárlás után még elment a belső szentélyedbe –, Christian elmegy és a könyv borítóján található nyakkendővel tér vissza. Összekötözi vele Ana kezét és ezután:

Christian ujja végigsimít a copfomon.
- Olyan fiatalnak látszol így - mormolja, és közelebb lép.

Ugh, de most komolyan! Mi a franc történik ebben a könyvben? Grey Ana kezét a feje fölé teszi és mondja neki, hogy ne mozduljon. Ana azt gondolja „Ez olyan ember, akivel soha nem szállnék szembe...”*** Emlékeztek még mit mondtam a beleegyező képességéről? A félelem egy hatalombeli egyensúlyhiányt hoz létre. Ha az egyensúly hiánya áll fent, akkor a beleegyezés megadása kényes kérdés lesz. Ez is az „Anának nem kéne egy BDSM kapcsolatban lennie” oszlopba megy. Chedward azt mondja, hogy végigcsókolja a testét, erre Ana: „vérem forrón gyűlik a hasamban, a lábam között, ott, lenn. Felnyögök.” Én is, Ana. Én is. Javára kell írni, hogy tényleg mindenhol végigcsókolja, nem is egyszer, mert akárhányszor Ana megmozdul, elölről kezdi. Ana nagyon zavarban van, mikor a főeseményhez érkeznek, mert hogy „Meg akar csókolni ott!” Hát jó, folytasd csak, hogy szemérmesen még mindig „ott lent”.nek nevezed a teljesen felnőtt részeidet, mert a gyerekes prüdéria egyáltalán nem ízléstelen, mikor a hajad két copfban van és a szexualitásod területeire egyfolytában gyerekesként gondolsz. Legalább Christian úgy dönt, hogy tetszik neki Ana szeméremszőrzete, mert nem tudom, hogy éreznék afelől, ha teljesen csupasz lenne ott, haja két copfban és képtelen a privát részét nevén nevezni. Azon tűnődöm, hogy a szexszoba fel van-e szerelve egy „idegen-a-furgonnal-és-cukorkával” résszel és csak mi nem láttuk még.

Habár két perccel ezelőtt aggódott a hogyléte felől, megdugja, keményen és persze Anának nagyon bejön, mert persze csak egy megfelelő férfi kell, hogy egy szűz nőből veterán prostit csináljon.

A nyakára teszem összekötött kezem, igyekszem megtartani. E pillanatban tudom, hogy bármit megtennék ezért az emberért. Az övé vagyok. Arra gondolok, hogy minden képzeletet felülmúl az, amibe bevezetett. És még tovább akar menni velem, sokkal tovább, olyan helyre, amelyet ártatlanságomban elképzelni sem tudok.
Ó... mit tegyek?

Tutira bele kéne ugranod egy BDSM kapcsolatba egy olyan férfival, akit alig ismersz. Már úgy értem, hogy egyszer már a csúcsra juttatott, nem? Egy romantikus regény logikájában, csak ez számít. De komolyan, gondoljatok bele, hány regényt olvastatok, amiben a főhős szarul bánik a hősnővel, de mikor bevezeti a nő gyengéd testét a szex rejtelmeibe, akkor teljesen rendben van. Rengeteg. Szóval nem szidom ezért A szürke ötven árnyalatát, hogy ezt a formulát követi. De úgy gondolom, hogy ez egy nagyon rossz ötlet Ana részéről, hogy belemenjen, hogy egy szerződéssel Christian szexuális vágyainak rendelje alá magát, péntektől vasárnapig, mint valami elcseszett vagina-felügyeleti megegyezés. Christian tovább nyúzza ezzel Anát, közvetlenül szex után is:

- Látod, milyen jók vagyunk együtt? - duruzsolja a fülembe. - Még ennél is jobb lesz, ha átadod magad nekem. Bízzál bennem, Anastasia. Olyan helyekre vezethetlek, amelyeknek még a létezését sem sejted.

                                    Megmutatom a világot a luvnyáknak. A luvnyák imádják a világot

De várjatok! Csavar a történetben!

- De ha még mindig ágyban van, nyilván beteg. Christian nem sokott elaludni.
- Mrs. Grey, kérem...
- Taylor, nem tarthat távol a fiamtól.
- Mrs. Grey, a fia nincs egyedül.
- Hogy érti azt, hogy nincs egyedül?
- Van vele valaki.
- Ó...- Még én is kihallom a hitetlenkedést a hangjából. Christian vadul pislog, a szeme elkerekedik a nevetés és rettegés elegyétől.
- A francba! Az anyám.

Köszi, Christian. A „nem tarthat távol a fiamtól” rész nem volt elég nyilvánvaló. Hacsak nem attól fél, hogy Ana rájön, hogy házas vagy van egy kisbaba a szekrényben, mint a Másnaposokban.

Az tényleg vicces lenne. Bár az lett volna a fejezet vége.






* Tótisznak megint sikerült megcsinálnia, mert a magyarban a második „micsoda kilátás!” már nem szerepel. Hogy miért, azt nem tudom.

** magyar: „amint az érzéki vágytól vonaglik.”, csak persze az eredetiben úgy van, hogy „watching him writhe subtly with carnal longing.” Vagyis pont a vonaglás és finomág ellentmondását hagyta ki. Már megint.

*** a magyarban így volt: „Ez nem olyan ember, akivel soha nem szállnék szembe...” Úristen. 

12 megjegyzés:

  1. Jó aktív vagy, asszem gyakrabban kéne felnéznem, már megint 4 post volt mióta utoljára itt jártam XD

    Szerintem amúgy nyugodtan lefordíthatod azt is, ami nem kifejezetten a könyvről van. ^^

    Egyébként meg *facepalm* ez a cucc még mindig röhejes. Kitartás, csak így tovább! És köszi hogy hozzáraktad az idézetet, nekem nem esett le. xD

    Ilyen amúgy van, hogy "elsöpörtek az események"? Nekem olyan fura.

    A baba a szekrényben tényleg jobb lett volna XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szoktam én fejezetek között is postolni :D de most elég hamar megcsináltam ezt a fejezetet :)

      lefordíthatom, csak nem volt kedvem :D minél előbb be akartam fejezni, így is hajnali 2-kor lettem kész :D na de majd legközelebb :P

      szivi, gondoltam, hogy lesznek, akik nem ismerik ;)

      Szerintem inkább magukkal sodortak az események, de hát nc :D

      köszi a kommentet!

      Törlés
  2. Már egy ideje nem néztem a honlapot, így örömmel vettem, hogy vannak új fordítások. Csak így tovább, nagyon élvezem a posztokat, és a fordításaid is jók. Még mindig nem hiszem el, hogy ez a könyv rekordokat döntöget és filmet is akarnak belőle csinálni. Ezt egyszerűen nem lehet komolyan venni. De ezek a fordítások nagyon szórakoztatóak, csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én meg örülök, hogy írtál kommentet! kezdtem feladni a reményt, hogy emberek a könyv letöltésén kívül más miatt is jönnek ide :P

      köszi szépen ;)

      Törlés
    2. Amióta tumblr-en láttam, hogy létezik ez az oldal, azóta olvasgatom. Csak az elmúlt egy hónapban maradtam el, mert nem volt frissítés, de már visszatértem :)

      Törlés
    3. ._. és ki vagy tumblr-en? :D

      igen, kicsit alábbhagyott akkor a lelkesedés ;P

      Törlés
  3. nem baj, a fő, hogy van megint poszt, mert az vonzza a látogatókat :)

    rekkka, gondolom meglepő a nevem alapján :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez a fordítás, gratulálok. :) Már ezek az összefoglalók jobban érdekelnek, mint maga a könyv. :D

    VálaszTörlés