2016. december 14., szerda

10. fejezet: A bipoláris pénisz

Figyelmeztetés: áh, minek...tudjátok.

Néhány szónál csillag van, magyarázat a bejegyzés végén.

[eredeti bejegyzés]


A szürke ötven árnyalata, tizedik fejezet avagy A bipoláris pénisz


Oké, szóval legutóbbi alkalommal kissé Amerikai Pitésbe fordultak át az események. Christian anyja majdnem rányitott, miközben szexel egy lánnyal, omg. Annak, hogy a szüleid rád nyitnak, miközben csinálod, elborzasztónak kéne lennie…tinédzserkorodban. Christian felnőtt férfi. Saját háza van. Az anyja meghívás nélkül látogatta meg. Az anyja az úgymond „betolakodó”. Szóval ennek a jelenetnek csak akkor van értelme, ha érettséggel tudnak hozzáállni.

Üdvözlünk a Tizedik Fejezet első soránál:

Sietve kihúzódik belőlem. Megrándulok. Christian felül, és a szemétbe dobja a használt óvszert.

Christian szól Anának, hogy keljen és öltözzön fel, mert mindjárt találkozik az anyjával. Csakhogy nem tud felkelni, mert még mindig ki van kötözve, és Christian segítségére van szüksége. Miközben olvasom, azon gondolkodom, hogy ha Grey olyan erősen kötözte le Anát a selyem nyakkendőjével, hogy az nem tud belőle szabadulni, akkor annak a nyakkendőnek annyi. Christian alsógatya felvétele nélkül húzza fel nadrágját, és Ana felkiáltójeléből kikövetkezhetjük, hogy ilyenről sem hallott még soha. Mivel Anának nincsenek tiszta ruhái felveti, hogy ő inkább a szobában maradna, mivel Christian anyja már így is „majdhogynem in flagrante delico kapta rajta őket”*, ami már csak azért is vicces, mert a felláció szót nem ismeri, de hé, végülis nem latinból diplomázott.

Chedward elmegy, hogy lenyugtassa anyját (mert ugye az tök normális, hogy kedves anyuka kiborul attól, hogy fiacskája szexel és egyáltalán nem hátborzongató és babusgató), otthagyva Anát, hogy felöltözzön és azon gondolkozzon, milyen fasza is lesz találkozni annak a férfinak az anyjával, aki szerződést akar kötni vele, hogy megdughassa.

Szent szar. Christian anyja. Ez jóval több, mint amire számítottam. Talán, ha megismerem, megint a helyére kerül egy darabka a kirakósból. Talán segít megérteni, Christian miért olyan, amilyen... Hirtelen alig várom, hogy találkozzam vele. Felveszem az inget a padlóról, és örömmel látom, hogy gyűrődések nélkül kibírta az éjszakát. A kék melltartót az ágy alatt találom. Gyorsan öltözködöm. De ha van egy dolog, amit utálok, az az, mikor nincs tiszta bugyi.**

Ha van valami, amit utál.
Ha.
Egy.

Ennél a pontnál már a földön fetrengek. Ha van egy dolog, amit utál? Ha? Ana, te mindent utálsz. Itt nincs helye semmilyen „ha”-nak, és az egy is annyira enyhe kifejezés, hogy kétkedem, van-e valami értelme és jelentése egyáltalán a számoknak. Ezt teszi velem ez a mondat. De értem, miért mondja. Ha van egy dolog, amit utálok ebben a könyvben (látjátok, mit csináltam?), az az, hogy Anát hogy feldobja az a tény, hogy a BDSM kapcsolat valamilyen nagyobb mentális probléma tünete lehet. Ja, rohanj, találkozz anyucival, hogy megérthesd, miért akar megpálcázni. Kapunk egy újabb teljes bekezdést, ahogy Ana a haja miatt nyavalyog és magában leribancozza magát, mert a szex az undi-fúj-mocskos, de Christian az, akinek problémái vannak.

Ana kimegy a nappaliba, ahol találkozik a férfi anyjával:

A hirtelenszőke nő mellette megfordul, és ezer megawattos mosollyal néz rám. Ő is feláll. Makulátlanul öltözött nő. Őzbarna kötött ruhát visel, hozzáillő cipővel. Ápolt, elegáns, és szép. Magamban picit meghalok a gondolattól, hogy nézek ki mellette.

Miért érzi úgy Ana, hogy neki kell a legszebbnek lennie a szobában? Ó, és eljött a lelkizés ideje. Christian anyjának neve majdnem annyira nevetséges, mint Anastasia Rose Steele-é. A neve Grace Trevelyan-Grey. Ilyen névvel ajánlom, hogy Artúr királlyal és a Kerekasztal lovagjaival keresse a Szent Grált. Ana és Sir Trevelyan remekül kijönnek egymással, valószínűleg azlrt, mert egészen eddig az pillanatig Christian anyja aggódott, hogy fia valami Amerikai Psycho-szintű pszichopata. Sajnos beszélgetésüket José hívása szakítja meg:

- Diós mío! Ana! - Szent szar, José az. Kétségbeesett a hangja. - Hol voltál? Annyit kerestelek. Látnom kell téged, elnézést kérni a viselkedésemért. Miért nem hívtál vissza?

Öhm, mondjuk azért, mert szexuálisan zaklatta őt? De csak úgy a hasamra ütöttem. De Ana nem ezt mondja, hanem hogy ez most nem a legjobb pillanat, Seattle-ben van, és megígéri, hogy majd visszahívja. Emlékezzetek, hogy ez az a csaj, aki beleesett egy olyan csávóba, aki Dexteres kezdőcsomagját a szemei láttára vette meg, szóval nincs valami nagy létfenntartó ösztöne. Mikor visszamegy a nappaliba, Christian anyja, a lovagias Trevelyn-Grey, éppen azt taglalja, hogy mennyire szeretne Christiannal együtt ebédelni. Christian elutasítja, azzal az indokkal, hogy vissza kell furikáznia Anát Portlandbe. Miért kocsival? A helikopter csak az egyik irányba repül? Miután a férfi anyja elmegy, ez történik:

Christian mereven*** rám néz.
- Szóval a fotós telefonált?
A fenébe.
- Igen
- Mit akart?
- Elnézést kérni. Tudod, a péntek miatt.
Christian összehúzza a szemét.
- Értem - mondja egyszerűen.

Pillanatokkal ezelőtt Christian még vidám és elbűvölő volt. Ezután José felhívja Anát – ami felett ugye Anának nincs hatalma – és hirtelen Christian meresztegeti rá a szemét? Ezután ingerlékenyen válaszolgat az asszisztensének a telefonba, majd furcsán hivatalos modorban nyújta át Anának a szexszerződést tartalmazó borítékot. Grey azt tanácsolja neki, hogy aláírás előtt olvassa el, és tájékozódjon az interneten. Ha azt figyelembe vesszük, hogy Ana az interjú előtt képtelen volt Grey-t lecsekkolni a neten és elutasította, hogy elolvassa a titoktartási nyilatkozatot, mielőtt aláírja, tényleg elvárjuk tőle, hogy ennek utánanézzen? Ana rájön, hogy nem tudja leellenőrizni a szerződést, mert..nagyon figyeljetek...nincsen számítógépe vagy hozzáférése egy számítógéphez. Mint olvasó, el kéne azt hinnem, hogy Ana valahogy túlélte az egyetemi éveket számítógép-hozzáférés nélkül? Nincsenek gépek az egyetemen? Ana megemlíti ugyan Kate laptopját, de ne már. A mai világban már majdhogynem nélkülözhetetlen egy diáknak. Annyira pofátlanul valószerűtlen, hogy legszívesebben kidobnám a könyvet az irodám ablakán, de aztán rájövök, hogy kölcsönbe kaptam, és a tulajdonosa majd, valamilyen oknál fogva, vissza akarja kapni.

Christian tulajdonképp végzett Anával. Lefeküdt vele, elbűvölő volt, és úgy tűnik most már csak arra vágyik, hogy Ana elhúzzon, mert ettől a ponttól kezdve úgy viselkedik, mint egy seggfej. És mikor Ana mondja, hogy telefonálni szeretne, kontrolláló seggfejjé válik:

A fotósnak? – Megfeszül az álla, a pillantása süt. Rápislogok. – Nem szeretek osztozkodni, Miss Steele. Ezt ne feledd. -Halk, fagyos, figyelmeztető hang. Hosszú, jeges pillantást vet rám, és eltűnik a hálószobában. A pokolba. Csak fel akartam hívni Kate-et. Szeretnék utánakiáltani, de ez a hirtelen távolság megbénít. Mi történt a nagyvonalú, ellazult, mosolygó férfival, aki nem egészen fél órája még velem szeretkezett?


Látjátok ezt? Látjátok ezt a szart? Csajok, egy férfinak nem ezt kéne éreztetnie veletek. Ez nem romantikus. Ez manipulatív és lelkileg bántalmazó. Visszatartja az érzelmi közelséget, mert egy másik férfi felhívta. Anának nincs hatalma afölött, ki mit csinál. Nem tudja megállítani, ha valaki fel akarja őt hívni. Ha a való életben így kezdődne egy kapcsolat, tudjátok, hogy végződne? Egy halott nővel. De persze, hajrá, fantáziálgass csak erről a pasiról. Kibaszott főnyeremény.

Őszintén szólva, ez volt az a fejezet, aminél annyira dühös lettem, hogy alig tudtam folytatni az olvasást. Sőt, ez volt az a fejezet, ami miatt eldöntöttem, hogy a nyilvánosság előtt darabokra szedem. Mert az ilyen szarságok veszélyesek. Olyan módon veszélyesek, mint ahogy az Alkonyat széria utolsó két kötete is veszélyes volt. Veszélyes, mert arra tanítja a nőket, leginkább a fiatal, ártatlan nőket, akik olyanok, mint Ana, hogy ameddig egy pasi azt mondja, hogy mennyire, de mennyire szeret téged, vagy te azt szeretnéd, hogy szeressen, addig teljesen rendben van, ha úgy bánik veled, mint egy darab szarral. El kell viselned.

Anát nem is igazán zavarja ez a viselkedés, csak annyiban, hogy most így nem tudja neki elmondani, milyen jó volt a szex. Szóval ahelyett, hogy azt gondolná „hát, ez a pasi egyáltalán nem illik hozzám”, elkezd kibúvót keresni a titoktartási nyilatkozat alól, hogy beszélhessen Kate-el. Christian kelletlenül beleegyezik, hogy talán belefér, hogy Ana beszélhessen a szexről legjobb barátjával, de csak miután megfenyegeti, hogy megdugja a liftben, ha nem hagyja abba az ajkai harapdálását, csak hogy...tudod, hozzászokjon, hogy mi lesz, ha aláírja azt a cuccot. De figyelmezteti, hogy ne menjen bele részletekbe Kate-el:

A barátnőd nyilván elkapná a tököm, ha tudná, miket akarok tenni veled – olyan halkan mondja, hogy nem vagyok benne biztos, tényleg nekem szánja.

Nem, egyáltalán nem hátborzongató, hogy halkan beszélgetsz magaddal egy másik ember társaságában egy társadalmilag tabunak számító és enyhén fenyegető dolgokról, amit azzal a másik emberrel akarsz csinálni. Egyáltalán nem. Mondtam már, hogy nem hátborzongató?

Minél hamarabb megkapom a beleegyezésedet, annál jobb, és abbahagyhatjuk ezt – motyogja. – Mit hagyunk abba?
Azt, hogy dacolsz velem. – Gyors, édes csókot lehel az ajkamra. A liftajtó kinyílik, ő pedig kézen fogva vezet a mélygarázsba.
Hogy én dacolok...mégis hogyan?****


Igen, én is szeretném megtudni Ana. Mégis miből veszi, hogy dacol? Azzal, hogy nem volt hatalma afölött, hogy egy másik emberi lény úgy döntött, felhívja? Vagy azzal, hogy szeretne személyes dolgokat megbeszélni a legjobb barátnőjével, főleg mivel olyan kérdései vannak a szexről, amiknek megválaszolásával te nem is akarsz foglalkozni? Kapja be, már majdnem kékharisnyás! Legközelebb azon kapod magad, hogy szavazati jogot követel és hogy ő is biciklizhessen! Odamennek Christian kocsijához, amelyik jobb, mint amiről legutóbb rinyáltam:

Audi RS Spyder. Szép nap van, leengedhetjük a tetőt. Van a kocsiban baseballsapka. Sőt kettőnek kell lennie. – A kesztyűtartóra mutat. – És napszemüveg is, ha szükséged van rá.


Ó, a baseball sapkák, amiket akkor vesztek fel, mikor kimentek a családdal az erdőbe szuper titkos vámpír baseballozni? Ami még érdekes… emlékeztek még, milyen kocsija volt Kate-nek, amit kölcsönkért Ana a könyv elején? Egy Mercedes CLK. Most gyorsan, mondjátok meg, milyen kocsija van Rosalie-nak az Alkonyatban? Bingó. Kezdem érezni az Audi sémát.
Az Alkonyatban, Cullenék mind Volvóval jártak. Ebben, Chedwardnak Audija van. Ezek a kocsik nagyjából egy szinten vannak árkategóriában és minőségben. De mégis, ez az Audi ugyan egy kicsit jobb, mint a másik, egy fiatal, pénzes pasinak nem cuppanna jobban rá valami drágábbra? Ami jobban illik egy irányításimádóhoz, aki kb. ódákat zeng a farkáról, míg ott lengeti a csaj arcába? Habár, így jobban belegondolva, jobban illene hozzá egy Nissan 370Z kupé.

Mikor már úton vannak, megint van egy utalás arra, hogy valaki éhes, de nem kajára, és ennél a pontnál ez már egy visszatérő téma. Alig várom már a többi veszekedést arról, hogy Anának mennyit kéne ennie és Christian megszállott kényszeréről, hogy Ana letakarítsa tányérját. Ana azt mondja, hogy nem éhes, Christian úgy dönt, megállnak és esznek Olympiában. Mikor odaérnek, megint egy Alkonyat-beli jelenetet láthatunk:

A pincérlány felveszi az italrendelést. Elpirul, amikor Christianra néz, kerüli a szemkontaktust vele, hosszú, szőke fürtjei mögé rejtőzik. Neki is tetszik. Nem csak nekem!

Christian rendel egy kis bort maguknak és mikor Ana mondja, hogy ő inkább üditőt inna, Christian csupán annyit válaszol, hogy a bor az tökéletes lesz, és mikor kihozzák a bort, Ana egyből megissza, mert a pasi Christian Grey és ő azt fogja csinálni, amit csak mond, korábbi kikötése ellenére, hogy semmi olyat nem fog megtenni, amit nem akar. A pincérnő visszajön, és úgy viselkedik, mint egy hülye picsa, mert Christian nem vesz róla tudomást, és ez már a második könyv, amiben szerepel és ilyen történik vele. Eztán, mert ez jó társalgási téma ebéd közben, Christian elmeséli azt az esetet, hogyan „csábította” el őt az anyja egyik barátnője, mikor ő még csak 15 éves volt. Csak hogy tisztázzuk, az erőszak. Egy 15 évessel szexelni erőszak, mivel a 15 éves nem egyezhet bele, egy felnőttnek nem.
Nagyon különleges ízlése volt. Hat éven át voltam az alárendeltje. – Vállat von. – Ó! – Megdermedek, az agyam nem tud mit kezdeni ezzel a beismeréssel. – Szóval tudom, mivel jár ez, Anastasia. – Ragyog a szeme, és úgy néz, mintha belém látna. 
Ah, jó kis reklám a BDSM-nek, nem? „ Azért szeretem a BDSM-et, mert anyám egy barátnője szexuálisan zaklatott 6 éven keresztül!” Így biztos a normális és egészséges szexuális élet részének tűnik. Ana megkérdezi, hogy a suliban lefeküdt-e bárkivel is:
– [...]nem akartam. Csak őt akartam, csak rá vágytam. Azonkívül a szart is kiverte volna belőlem. – Szeretettel mosolyog az emléktől.
Szóval Chedwardnak Stockholm-szindrómája van. Nem tudta megszakítani a kapcsolatát a nővel, tinédzserkorában semmi más szexuális tapasztalatot nem tudott szerezni, meg kellett tanulnia megszeretni az erőszakot. De egy pillanatra el kell erről felejtkeznünk, mert Ana még nem evett, ezért veszekedniük kell erről. Csak tippelek, de Chedward valószínűleg egy olasz nagymama volt előző életében. Legalább Anának feltűnik, hogy Christian kapcsolata a nővel nem volt normális, és kérdéseket tesz fel neki.

Ilyen lenne a mi... kapcsolatunk? – suttogom. – Így parancsolgatnál? -Alig tudom rávenni magam, hogy felnézzek rá.
Igen – mondja.
Értem.
Sőt el is várod majd tőlem – teszi hozzá.
Hát, ezt kétlem.

Én meg azt kétlem, hogy lenne bárki is, aki egy ilyen férfival akarna együtt élni, mint Christian, ha nem is nézzük a domináns/alárendelt viszonyt. De Christian biztosítja róla Anát, hogy ő tényleg szeretné, ha a kapcsolatuk működne, szóval reméli, aláírja a nyilatkozatot. Persze annyira azért nem szeretné ezt a kapcsolatot, hogy le is ereszkedjen addig, hogy ne kelljen szerződést aláírnia Anának és hogy ne parancsolgasson neki, beleszólva az öltözködéstől kezdve az étkezési szokásáiig. Tudjátok. Hogy emberként kezelje egy baba helyett. De legalább a monogám kapcsolatokat részesíti előnyben, nem igaz?

Kicsit még veszekednek Ana kajájáról, és higgyétek el, nem lehet megunni. Mint ahogy az irulás-pirulást sem, mikor megbeszélik, hogy szerda este újra randiznak. Visszamennek Ana lakására, és Ana úgy érzi, „mintha elvesztett volna valamit”, mivel pár napig nem látja Christiant, de elmondja a férfinak, hogy az ő alsónadrágját viseli és a belső istennője teljesen odáig van. Vajon Ana tudatalattija és belső istennője lógnak néha egymással? A lakásban Kate éppen pakol. Mivel napokig nem látta/hallott Anáról semmit, megkérdezi hogy van:


A fenébe... Kate makacsságával és kitartásával nézek szembe, viszont aláírtam egy hivatalos iratot, miszerint nem beszélhetek.


Oké, először is, legyél kedvesebb Kate-el, te balfasz. Másodsorban pedig, Chedward azt mondta, Kate-el beszélhetsz. Igen, nem beszélhetsz a Fájdalom Vörös Szobájáról, de a szexről igen, és ezzel ki is elégítheted a kíváncsiságát, nem? Aztán Kate úgy beszél az orgazmusról, mintha arra edzeni kéne:


[…]csaknem egy év kellett ahhoz, hogy meglegyen az első orgazmusom behatolásos szexszel, erre te... már elsőre?


Utána meg azt tanácsolja Anának, hogy ne aggódjon a közte és Christian közötti különbségeken, csak mindent bele. Ez mind szép és jó, de fogadni mernék, hogy ez nem lesz tartós. Kate a kezdetektől kezdve pozitívan meg negatívan is beszélt Christianről. Érdekes módon, Ana most már éhes, hogy nincs a közelében olyan ember, aki utasítgatja, hogy egyen. Főzés közben José hívja:


- Ana, hát megjöttél! - harsog megkönnyebbülten José.
- Ezek szerint. - A hangomból csöpög a gúny, és égnek emelem a szememet. José egy pillanatra elhallgat.
- Találkozunk? Ne haragudj a péntek este miatt. Részeg voltam, és te... Ana, ne haragudj.
- Persze, nem haragszom, José. Csak többé ne tégy ilyet. Tudod, hogy érzek irántad.
Hosszan, szomorúan sóhajt.


Oké, José, mit gondoltál, mi fog történni? Nyilvánvalóan azt, hogy Ana majd azt mondja, hogy „miután rám erőszakoltad magad, végre megértettem, hogy minket egymásnak teremtettek”. Ezután meggyanúsítja Anát, hogy csak a pénze miatt jön be neki Christian Grey. José/Jacob karakterábrázolásából kiindulva akkor az írónő ezek szerint Team Edward, ugye?

Ezután a fejezet Ana agymenésével folytatódik, hogy ő most egy szerelmi háromszögbe keveredett Chedwarddal és Jocebbel. Elég nyilvánvaló, hogy Chedwardot fogja választani, mert José egyszeri megemlítése után máris visszatér Christianhez, róla ábrándozik és mindenről, ami vele történt, és kitalál egy újabb csodálatos, Anastasia Steele-féle mindent vagy semmit választást:

Ha nem találkoztam volna vele, most édes ártatlanságban élnék. A gondolataim a tegnap estéhez és ma reggelhez érnek... ahhoz a hihetetlen érzéki szexualitáshoz, amelyet megtapasztaltam. Búcsút akarok mondani ennek? Nem! - visítja a tudatalattim, és belső istennőm a maga hallgatag zen módján egyetért vele.


Úristen, tudtam! Tudtam, hogy együtt lógnak! Szóval Ana úgy gondolja, hogy ha nem lesz Christian élő szexbabája, soha többé nem fog szexelni. Egészséges módon próbálja kezelni, nem? Azon gondolkozik, hogy most milyen döntés előtt áll, de már ahogy láttuk, Anának nincs semmibe beleszólása. Mindenre igent mond. Végül, azt tettetve, hogy van bármiféle hatalma az élete felett, felül és kinyitja a szexszerződéses borítékot. Vége a tizedik fejezetnek.







*angolban meghagyták ezt a kifejezést, ami annyit jelent, hogy rajtakapni, tetten érni, csak ugye akkor a poénnak nem lenne értelme, ha magyarul írom

**magyarban: „De azt utálom, hogy nincs tiszta bugyi”, poén miatt megint nem lehetett meghagyni. Eredetiben: But if there’s one thing I hate, it’s not wearing clean panties, és ebben szerepel a „one thing”

***az eredetiben így szerepel: Christian glares at me. A glare jelentése pedig: ellenségesen méreget, mereven bámul. Ennek a negatív jelentéstartalma megint nem szerepel, ezért beleírtam a mereven szót.

****a „mégis hogyan” részt én tettem bele, hogy az utána következő mondat értelmes legyen.


2 megjegyzés:

  1. A többi fejezet miért nincs meg? Olyan jókat nevettem ez eddigieken. :) Nagyon szívesen olvasnám a folytatást, ha van.

    VálaszTörlés
  2. szia! igazából azért, mert semmi visszajelzést nem kapok, hogy bárki is olvasná ezeket :D szóval most jól esik, hogy valaki írt.

    VálaszTörlés